Printers (hardware) instellen

Wist u dat u via support.prismanote.com/printen eenvoudig printproblemen kan oplossen?

Soorten printers

De manier van printen hangt af van de hardware in uw winkel. Hier zijn simpelweg 3 mogelijkheden voor:

1. Computer met USB printer
2. Computer(s) met netwerk printer
3. Tablets met wifi printer

USB printer Netwerk printer Wifi printer

De bon wordt als PDF gedownload als u op ‘print’ klikt. Of het nu gaat om een PC, tablet of mobiel. Deze kan u vervolgens direct openen (automatisch met de printer app) en afdrukken.

Thermische bonprinter koppelen?

Dit moet een netwerk printer zijn. Verder dient hiervoor een certificaat geïnstalleerd te worden in uw webbrowser. Dit vraagt meer technische kennis, dus neem in dit geval contact met ons op. Lees vervolgens hieronder hoe u gemakkelijk het papierformaat kan instellen.

Papierformaat instellen

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende instellingen voor het printen zijn. Dit kan u per categorie standaard instellen. Ga hiervoor naar ‘Winkelinstellingen’ in het linker zijmenu of via het dashboard. Kies het kopje ‘Print instellingen’.

De middelste kolom gaat over het instellen van labels voor producten. Dus de linkerkolom gaat over het instellen bonnen. Selecteer hier het betreffende ‘documenttype’ en ‘documentformaat’ en klik op toevoegen. Het geselecteerde documenttype verschijnt in het rijtje eronder. Klik op het ‘pennetje’ achter de categorie die u wilt aanpassen om de volgende pop-up te openen.

Hier kan u de bon verder instellen:

Automatisch printen: Moet dit document automatisch geprint worden? Lees verder hoe u dat kunt instellen.

Standaard printer: Op welke printer moet dit document worden geprint? U kunt dus verschillende printers gebruiken per type document.

Papierlade: Heeft u briefpapier een specifieke lade liggen? U kunt instellen dat dit document altijd op die lade geprint moet worden.

Documentformaat: Welk papier zit in de printer? A4, A5, A6 of letter formaat? Wanneer u automatisch printen heeft ingeschakeld ziet u hier alleen de ondersteunde formaten van de printer.

Document marges: Welke marges wilt u instellen met het afdrukken?

Rotatie: Moet het document gedraaid worden? 90 graden is gelijk aan horizontaal afdrukken. Gebruik de andere opties als uw document er bijvoorbeeld op zijn kop uit komt.

Print winkelinformatie: Kies of u ook de winkelinformatie wilt tonen.

Papier opsplitsing: Wilt u twee bonnen tegelijk op één papier afdrukken? Bijvoorbeeld een reparatie bon voor de klant en uzelf.

Automatisch afdrukken

U kunt per type document instellen of deze automatisch geprint moeten worden. Dit houdt in dat u niet eerst de PDF hoeft te openen en die af te drukken maar dat we dit document direct naar de printer sturen zonder tussenkomst van u.
Daarvoor is het nodig om een hulpprogramma te downloaden en te installeren zodat we uw printers kunnen zien en kunnen aansturen. Alle printers die geïnstalleerd zijn op uw computer kunnen worden gebruikt.
  1. Download het hulpprogramma Printhelper (Dit zijn de installatie instructies)
  2. Sluit uw browser af, installeer het gedownloade bestand volgens de instructies en start uw browser daarna weer op.
  3. Gebruikt u Google Chrome of Firefox? Dan kunt u deze stap overslaan. U krijgt op de website een pop-up te zien waarmee u toestemming geeft.
    Maakt u echter gebruik van Internet Explorer of Microsoft Edge? Dan dient u het hulpprogramma toestemming te geven om te communiceren met PrismaNote:
  1. Ga op uw systeem naar Start en type in “internetopties”. Kies de optie die naar voren komt.
  2. Kies het tabblad Beveiliging en selecteer Lokaal internet. Klik vervolgens vlak daaronder op Websites
  3. Zet het vinkje uit bij Alle lokale (intranet) sites opnemen die zich niet in andere zones bevinden en klik daarna onderaan op OK om dit op te slaan en het scherm te sluiten.
  1. Ga terug naar uw browser en naar PrismaNote > Winkelinstellingen > Print instellingen.
  2. Selecteer achter het type document dat u automatisch wilt laten afdrukken het potloodje en zet de optie ‘Automatisch printen’ aan.
  3. We halen nu de geïnstalleerde printers op van uw computer op en tonen deze bij de optie ‘Standaard printer’. Het ophalen kan even duren.
  4. Vervolgens kiest u de paperlade. Als u niet  zeker weet welke keuze u moet nemen  kiest u voor ‘auto’ of ‘automatisch selecteren’.
  5. Bij papierformaat ziet u de formaten die de gekozen printer ondersteund, corrigeer deze eventueel en sla het document op.

Alles is nu gereed!

Bij Reparaties, Orders en Cadeaukaarten verschijnt de optie ‘print’ bij de afdruk opties wanneer u een transactie van dat type heeft geopend. De aankoop bon zal automatisch naar de printer gestuurd worden bij een nieuwe aankoop (wanneer de optie ‘Download bon automatisch na afronden verkoop‘ aan staat). Dat geldt ook voor de cadeaukaart.