PAY gebruiken en koppelen aan PrismaNote

Terminal aansluiten

De terminal wordt geleverd met 2 kabels:
  • Een USB Kabel
  • Een netwerk kabel

We raden aan om de meegeleverde USB adapter te gebruiken (in plaats van de terminal aan te sluiten op een vrije USB poort van de kassa), omdat we met de adapter kunnen garanderen dat de terminal voldoende stroom krijgt om correct te functioneren.

Sluit de kabels aan op de onderkant van de terminal

De netwerk kabel moet worden aangesloten bij ‘Ethernet’. Het andere uiteinde moet uitkomen op de modem of switch. Het apparaat moet een directe verbinding hebben met het internet. Probeer het aantal switches/hubs in deze verbinding minimaal te houden.

De USB Kabel sluit u aan op ‘USB’ en het andere eind met de adapter stopt u in een stopcontact.

Na het aansluiten van de stroom zal de terminal direct aanspringen. Deze zal een aantal keren opnieuw opstarten om de laatste updates te ontvangen.

Wanneer de PIN terminal correct is aangesloten, zal deze ‘UW KAART AUB’ tonen. Ook knippert er af en toe een lampje aan de zijkant van de terminal.

Laat de terminal altijd aan staan, deze ontvangt 's nachts updates (hij zal dan automatisch herstarten).
Als de terminal te lang uit staat, kan deze onbruikbaar worden vanwege de oude instellingen.

PrismaNote instellen

1. Klik in het menu op 'Winkelinstellingen'
2. Klik op het tabblad 'Betaalintegraties'
3. Klik op het PAY logo
4. Vul de benodigde gegevens in (heeft u deze gegevens nog niet ontvangen? Stuur een bericht naar support@prismanote.com om uw gegevens te krijgen).
5. Klik op 'Opslaan'

6. Scroll naar de sectie 'POS-instellingen' eronder
7. Selecteer achter PAYNL, onder de gewenste werkstations, de juiste terminal door op het witte vak te klikken.

Het is eventueel mogelijk om deze te wijzigen met de blauwe pen icoon knop of te verwijderen met de rode X icoon knop.

8. Nu PAY en de apparaten zijn gekoppeld, kan u de gewenste betaalmethoden instellen.
Het beste maakt u hiervoor één betaalmethode (bijvoorbeeld: PIN) en zet u hierbij de schakelaar 'Gebruik terminal' op Actief.
Er verschijnt dan ook een blauw label 'Gebruik terminal' onder de betaalmethode.

PAY terminal gebruiken met PrismaNote

Test betaling: nu zowel PrismaNote als de terminal klaar zijn om gebruik te worden, kan het beste eerst een testbetaling worden uitgevoerd. Sla een artikel aan en pas eventueel de prijs aan naar € 0,01. Deze betaling voert u echt uit, dus het geld zal afgeschreven worden van de rekening waar u mee pint. Doorloop vervolgens de volgende stappen.

1. Voeg orderregels (of een test product) toe aan een transactie.
2. Klik nu op de betaalmethode die is gekoppeld aan de Terminal (bij stap 9 hierboven). In de afbeelding hieronder de knop 'PIN'
3. Een nieuw scherm verschijnt. Klik op de knop 'Starten'.
4. Het bedrag wordt nu naar de terminal verzonden. Deze zal aanspringen met het bedrag op het scherm. De klant heeft nu 45 seconden om de betaling te voltooien. Dat is de balk die in beeld verschijnt. Betalen kan contactloos door de pas/telefoon/horloge aan de zijkant van het apparaat te houden of met de chip door de pas boven in de sleuf te stoppen. De magneetlezer is niet in gebruik.

Om een betaling te annuleren moet de knop ‘Stop’ op de terminal ingedrukt worden. Het is (juridisch) niet mogelijk om vanuit de kassa een betaling te annuleren.

5. Als de betaling is voltooid, zal de kassa direct doorgaan naar het ‘transactie voltooid scherm' (of direct de kassa opnieuw openen als dit is ingesteld).

De aankoopbon (thermisch of normaal papier) zal automatisch worden geprint, als de betaling is ontvangen en dit is ingesteld bij Print instellingen (onderaan).

De pinbon zal automatisch aan de thermische aankoopbon worden toegevoegd. Deze printen we nu nog niet mee als u de A4 / A5 bon gebruikt.

Mogelijke foutmeldingen

Tijdens het gebruik van de terminal kunnen er fouten optreden. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke meldingen die u kan krijgen, de oorzaak en een mogelijke oplossing.

Bij het starten van een betaling

No available terminals found

Terminal not found

Oorzaak: Er geen beschikbare terminals gevonden.
Oplossing: Controleer of uw terminal aanstaat en de tekst ‘UW KAART AUB’ toont. Reset de terminal indien dit het geval is.

Terminal transaction cannot be started

Unkown error starting the transaction

Oorzaak: Er is een fout opgetreden tijdens het verwerken van het betaalverzoek naar de terminal.
Oplossing: Probeer het over enkele seconden nogmaals, blijft het probleem bestaan: controleer de internetverbinding van de kassa, en kijk of de terminal gereed is.

Terminal in use

Oorzaak: Er is al een transactie gestart op de terminal, of de vorige transactie is nog niet volledig verwerkt door de terminal. Dit gebeurt wanneer er te snel achter elkaar een betaling wordt uitgevoerd, doorgaans als u met meerdere kassa’s en 1 terminal werkt.
Oplossing: Probeer het na een paar seconden opnieuw. Doorgaans is de terminal 5 seconden na het afronden van een transactie weer vrij voor gebruik.

Tijdens het betalen

Betaling mislukt door een netwerkfout

Oorzaak: De terminal heeft zijn eigen internetaansluiting en maakt daarbij verbinding met de servers om de betaling te verwerken. Daar is iets mis gegaan.
Oplossing: Probeer na een paar seconden opnieuw een betaling te starten, blijft het probleem zich voordoen, reset dan de terminal.

Betaling mislukt door hardwarefout

Oorzaak: Er is een interne fout opgetreden in het pin apparaat. De klant heeft niet betaald.
Oplossing: Reset de terminal

Klant heeft op de knop stop gedrukt

Oorzaak:De klant heeft de betaling geannuleerd met de ‘stop’ knop.
Oplossing: Overleg met de klant, herstart eventueel de betaling.

Maximale tijd voor transactie overschreden

Oorzaak: De klant heeft niet op tijd betaald. De terminal wacht maximaal 45 seconden na het starten van de betaling.
Oplossing: Overleg met de klant, herstart eventueel de betaling.

Terminal resetten / CMTP uitvoeren

Soms is het nodig om de terminal te resetten. Deze wordt ook wel een CTMP genoemd. De pinterminal is dan een paar minuten buiten gebruik en zal een aantal keer opnieuw opstarten.

Voer de volgende toetsencombinaties uit om de CMTP uit te voeren:

1. Gele correctie (Corr) knop
  2. Nu de functietoetsen (direct onder het scherm) van links naar rechts (F1,F2,F3)
  3. De rode Stop knop

Als de terminal weer ‘UW KAART AUB’ laat zien voor minimaal 1 minuut is deze weer klaar voor gebruik.