Kassa interface uitleg

Klik in het menu aan de linkerkant of in het dashboad op 'Kassa' om de kassa te openen.

We zullen eerst de indeling van de interface toelichten, waarna we ingaan op de specifieke functionaliteiten.

Interface

De interface bestaat uit een aantal secties:
1. Product toevoegen / producttypes
2. Overzicht bestelling, transacties zoeken en toevoegen van extra tekstregel en lege regel
3. Sneltoetsen
4. Klant kiezen
5. Transacties parkeren
6. Betaling

1. Product toevoegen / producttypes

Alle producten die in de kassa worden aangeslagen hebben een bepaald producttype. Een product of dienst die je aan de klant levert, voeg je toe door het betreffende producttype aan te klikken. We hanteren standaard zes producttypes:

Voorraad: een product uit de winkel / voorraad aanslaan.
Bestellen: een niet-voorradig product aanslaan en bestellen bij de leverancier.
Reparatie: een reparatie aanslaan als een project en deze kunnen verwerken.
Tegoedbon: een cadeaukaart genereren en aanslaan.
Goud inkoop: Oud goud inkoop en verkoop
Kosten toevoegen: Kasmutatie uitvoeren om contant geld uit de kassa te halen of toe te voegen.

Voorraad

De knop 'Voorraad' is standaard geselecteerd, omdat u in de meeste gevallen een product uit de voorraad aanslaat.
Type in het veld 'Zoeken...' een zoekterm in.
Dit kan een EAN nummer, productnummer van de winkelier of leverancier zijn.
Wacht een seconde tot het artikel naar voren komt en klik het aan.

Door de schakelaar 'Serienummer' achter het zoekveld te activeren, kan u zoeken op serienummer in plaats van productnummer.

Vervolgens wordt het product als rij toegevoegd en krijgt u de opties te zien die horen bij dit producttype. Lees hier meer over de stappen van een product op voorraad afrekenen.

Bestellen

U hebt het artikel niet op voorraad en wilt deze bestellen voor de klant. Gebruik dan deze optie.
  1. Klik op het producttype 'Bestellen'.
  2. Vul het betreffende productnummer in en druk op Enter.
  3. Klik op het product, als deze zichtbaar wordt.
  4. Als er geen product zichtbaar wordt, kan u ook klikken op de tekst 'Gebruik deze invoer'
Lees meer over de order functie.

Als de artikelgroep (en leverancier) nog niet is ingevuld, verschijnt er extra pop-up om deze in te vullen. Dit is voor de verwerking van de statistieken.

Reparatie

Wilt u een reparatie aanslaan en verkopen in de kassa? Kies dan voor reparatie.
Op dat moment verschijnt er een nieuwe pop-up. Vul hier de artikelgroep (en leverancier) in voor de statistieken.
Klik vervolgens op de knop 'Kiezen'. U kan nu de details van de reparatie invullen. Lees meer over het aanmaken van een reparatie .

Tegoedbon

Hiermee maakt u een cadeaubon aan en verkoopt u deze direct aan de klant. Deze zijn vervolgens zichtbaar via het menu 'Services'.
Nadat u 'Tegoedbon' hebt aangeklikt, wordt er een code gegeneerd. Deze kan u ook aanpassen naar een eigen tekst. Hierbij kan u ook letters en speciale tekens invoeren.

Goud inkoop en verkoop

Klik op deze knop, als u een goud inkoop of verkoop wilt registreren.
Vervolgens is het mogelijk om de prijs per gram en de hoeveelheid gram in te vullen.
Verder kan u aangeven of u het goud wilt inruilen tegen bijvoorbeeld een cadeaubon, reparatie, product of iets anders.
Dit zal worden verrekend met het verschuldigde bedrag. Lees ook het goud inkoop artikel.

Kosten toevoegen

Hiermee kan u een kasmutatie doorgeven om geld uit de kassa te halen of toe te voegen.
Vul het bedrag in. Selecteer de belasting en op welk grootboeknummer u het wilt boeken.
Eventueel kan u nog een extra omschrijving toevoegen.

2. Overzicht bestelling

In deze tabel worden de producten en diensten getoond die je hebt aangeslagen.

U voegt een product toe door het producttype te selecteren (zie vorige hoofdstuk). De details en opties van het product worden bij toevoegen geopend (zie afbeelding hierboven).

Welke opties u ziet, is afhankelijk van het producttype dat is geselecteerd. Heeft u meerdere producten of diensten aangeslagen? Klik op de betreffende rij om meer informatie weer te geven. Uitleg hierover vindt u bij elk specifieke producttype.

Standaard is de laatste rij uitgeklapt.

Door op het 'X icoon' achter de rij te klikken, kan je deze verwijderen van de transactie.

3. Sneltoetsen

Het is mogelijk om onder het overzicht van de bestelling een aantal sneltoetsen in te stellen met veel verkochte artikelen (klik op de link voor de complete uitleg om de producten ook aan te maken).

Door hierop te klikken, wordt direct het product toegevoegd aan de bestelling.

4. Klant kiezen

Door op deze knop te klikken, kan u een bekende klant selecteren of een nieuwe klant toevoegen.
Lees meer over het selecteren van een klant in de kassa of het aanmaken van een nieuwe klant.
Voor het maken van een transactie is het toevoegen van een klant niet verplicht.

5. Transactie parkeren

U kan een transactie opslaan om er later mee verder te gaan. Gebruik hiervoor de knop Parkeren. Lees meer

6. Betaling

Hier worden de beschikbare betaalopties getoond. Lees over dit proces in het artikel afrekenen in de kassa.